Tuesday, June 9, 2009

Ihmehedelmä

Viikko on nyt hurahtanut kesätöissä. Eikä tässä nyt muuta kovin erilaista ole koko kuluneeseen kevääseen, kuin säännöllisempi työaika ja hiukan eri tehtävät. Olen päässyt jopa taittamaan, joka on mukavaa, mutta näin aluksi hiukan hankalaa ja vaativaa. Kertovat kuitenkin nuo kokeneemmat kollegat, että ajan kanssa sen oppii. Toivottavasti niin!
Pidän tästä osastosta jonne olen päässyt. Ja vaikka aamuisin hiukan meinaa nukuttaa, on joka päivä kiva tulla töihin.

Jännittävintä mitä viime aikoina on tapahtunut on ihmehedelmän/-marjan maistelu. Kyseessähän on siis marja, josta löytyy ensimmäinen merkintä vuodelta 1725, kun kartografi Chevalier des Marchais näki Länsi-Afrikan matkallaan, miten paikallistet söivät marjoja ennen ateriaa. Marjan juju on siinä, että se muuttaa happaman maun maistumaan makealta.

Lauantaina siis kokeilimme marjasta tehtyjä puristeita, joita Tyypin siskon ystävä oli tilannut. Vaikka minua aluksi jännittikin, paketin siisti ulkomuoto, luvattu lyhyt kesto (15-20min.) ja EU:ssa pakattu paketti vakuuttivat epäilyni. Tarjolla oli sitruuna-, ananas-, mandariini-, greippi- ja omenalohkoja, vinegar-sipsejä, piimää, olutta sekä kuivaa kuohuviiniä. Tabletti laitettiin kielen päälle ja imeskeltiin.

Ensimmäiseksi maistoin kuivaa kuohuviiniä, joka maistui aivan makealle lajitoverilleen. Jos minut olisi laitettu makutestiin, en luultavasti olisi erottanut niitä toisistaan. Sitruuna ja greippi olivat parhaimpia, hyvin makeita, mutta silti itsensä makuisia. Omenaa en kokeillut, koska altsu. Ananas oli aika samanmakuinen kuin muutenkin.
Mandariineistä tuli aivan kalan makuisia, mutta tämä saattoi johtua siitä, että mandariinit olivat jo vähän huonoksi menneitä (jonka maistoimme, kun testasimme niitä ilman pilleriä). Olut oli aika äklöä, samoin kuin piimä. Vinegar-sipsit sen sijaan olivat melkein yhtä hyviä kuin normaalisti.

Hauska kokemus, jota varmasti tulee kokeiltua myöhemminkin. Pillereitä ei myydä suomessa, koska:
Eviran asinatuntija kertoi, että lokakuussa oli tullut tietoon, että Suomessa on
myynnissä sekä kaupoissa että internetin kautta glykoproteiinia sisältäviä Miraculinnimisiä
tabletteja. Miraculinia saadaan Länsi-Afrikassa kasvavan hedelmäpuun
(Synsepalum dulcificum) hedelmistä. Hedelmä ja siitä saatavat elintarvikkeet ml.
ravintolisät luokitellaan uuselintarvikkeiksi, joille ei ole haettu markkinointilupaa. Näin
ollen luvattomasti markkinoillla olevat tuotteet edellytetään vedettäväksi pois markkinoilta.

Lähde: Uuselintarvikelautakunnan kokous 6/2008

Netistä pillerikauppiaita löytyy vaikka kuinka. Sieltä siis googlaamalla varmasti löytää mieluisan kauppiaan jos heräsi halu kokeilla. Suosittelen, oli se sen verran jännää. Tiesipä tuo englanninkielinen Wikipedia kertoa, että marjaa/siitä tehtyä puristetta on yritetty tuoda aiemmin markkinoille laihduttajille, diapeetikoille ja esm. kemoterapian takia ruuan tylsäksi maistavalle väestölle suunnattuna, mutta huhu väittää, että sokeribisnes on torpedoinut yritykset. Niin tai näin, jännää on.

2 comments:

jolly arora said...

nice blog& posts

why just park...


Linux Help Discussion forum

Tiina said...

Oho, aika jännää! Tuohan olis mulle täydellinen, kun en ikinä ole oikein sietänyt mitään kovin kirpeää tai hapanta. :D